fredag 28 augusti 2015

Dag 4. Lingondricka och toalettbesök

När jag kom till transplantationsavdelningen kl 11 i morse hade mamma precis haft en lång pysselstund med ett par sjuksköterskor. Förutom att de rengjort alla sår hade de tagit bort det sista dränaget och katetern. Dagens uppgift var att dricka mycket för att få igång kissandet.

När jag kom såg mamma lite tagen ut och sa att hon var lite för andfådd för att prata. Jag ringde bror C för en lägesrapport och förstod efter samtalet att gårdagskvällen var jobbig för mamma. Läkaren hade tittat på lungorna på morgonen och konstaterat att det inte behövdes någon tömning av vätska men att det var viktigt att mamma övade på andetag och att hon tog små promenader under dagen.

Mamma har suttit i sin fåtölj nästan hela dagen, när hon inte varit på toaletten eller gått en liten runda på avdelningen med sin gåstol, som hon kallar för Oscar.Hon har verkat väldigt pigg!

Toalettbesöken gick inte så bra däremot, trots att mamma har druckit flera glas vatten under dagen kom det bara ut någon droppe. Därför blev en tömning nödvändig, och det var nog bra eftersom det kom ut 8 dl kiss då! Vi får se hur det går under kvällen, förhoppningsvis ska hon snart börja kissa utan hjälp.

Läkaren O kom förbi på eftermiddagen för att undersöka lungsituationen. Mamma sa att hon inte haft några andningssvårigheter på hela dagen. O lyssnade på mammas lungor och konstaterade att hon fortfarande har en del vätska kvar men att det bästa är att avvakta tills morgondagen och undersöka hur läget är då. Eventuellt sker en ny röntgen av lungorna i helgen.

/dotter

2 kommentarer:

  1. Vad bra att ni skriver så vi andra får hänga med lite på ett hörn! Stor kram till er alla! 🐞

    SvaraRadera
  2. Vad bra att ni skriver så vi andra får hänga med lite på ett hörn! Stor kram till er alla! 🐞

    SvaraRadera