måndag 25 juli 2016

Ny kolangit, provtagning och läkarbesök., 11 månader tillsammans!

Idag firar jag och min lever 11 månader ihop. Tänk att det snart har gått ett år. Fick tillbaka kolangiten förra veckan. Dvs inflammationen i gallgångarna blommade upp. Jag fick lite frossa och feber runt 38, det varade några dagar denna gång. Kräktes en gång då jag tagit en alvedon annars var det mest ett ihållande illamående. Ringde transplantation ett par gånger eftersom det inte gick över som det oftast gör. Jag fick börja med antibiotika igen, Ciprofloxacin, i 10 dagar och tog nya prover samt fick träffa läkare R. den 20 juli. Eftersom jag blir så ofta sjuk och är hemma mycket från jobbet så bestämde vi att jag skulle återgå till att jobba 50 % igen. Det blir nog bra så länge som kolangiterna kommer tillbaka och jag har stentar inplanterade. Jag bad att få operationsberättelsen från förra ERCPn den 30 maj utskriven. Där läste jag att läkarna tyckte att det såg bättre ut än förut vilket verkligen gladde mig. Synd att ingen läkare hade berättat det. Proverna var annars riktigt bra förutom sänkan som gått upp till runt 50. Ciprofloxacinet hjälpte bra och efter två dagar var jag helt feberfri och illamåendet gav sakta efter. Så nu är allt bra och jag har semester igen. Lyckades endast jobba mindre än hälften av mina tre veckor, men då jobbade jag i alla fall effektivt (enligt min snälla chef).
Om jag nu får ett återfall av kolangiten ska jag själv börja ta Ciprofloxacin, du kan ju symptomen nu, som läkaren sa. ERCPn tidigareläggs till mitten av augusti. Eller det är egentligen enligt den första planen.

Sjukgymnastbesöket i juli var verkligen bra. Jag ska börja på rehabilitering i september en gång i veckan i deras gym. Stället heter Rehab-city. Sjukgymnast ska vara med. Hon sa att jag måste ha tålamod, en rehabilitering efter en så stor operation och när jag varit sjuk länge innan tar tid. När jag berättade om min dröm att börja dans balett igen så sa hon att jag kunde nog göra det om ett år. Gärna det, bara jag kan börja! Så jag ser verkligen fram emot att börja träna med henne.

En stor sak har hänt i mitt liv. Jag fick mitt första barnbarn häromdagen. Jag ska ner till Malmö och hälsa på den lilla nya personen och min superduktiga dotter och fina pappan om några dagar. Livet fortsätter.

Jag har också påbörjat en omgörning av min balkong, det betyder så otroligt mycket att orka med såna saker. Hoppas jag aldrig slutar glädjas åt att bara vara frisk och orka med att leva aktivt. Jag har två vinbärsträd, två rosenbuskar och lavendel och trätrall på golvet.

Ha en fortsatt skön sommar!

Björnen och draken väntar otåligt på att få åka!




fredag 8 juli 2016

Utglesning av prover och läkarbesök och ny urinvägsinfektion

Mådde superbra under semestern. Har cyklat och badat, kört bil och umgåtts och har inte behövt vila mycket. Den 4 juli var jag tillbaka på jobbet. Natten innan kände jag att jag började få urinvägsinfektion igen. Jag hade läkarbesök inbokat på förmiddagen på HS och prover innan så jag ringde på vägen och SSK på transplantation ringde upp precis när jag kommit fram till provtagningen. Hon la in urinprov så jag kunde få svar på det också. Vad smidigt det funkar ibland. Det gjorde däremot inte provtagningen i Piteå till att börja med. Jag fick skjuts av min bror till den vårdcentral han hörde till. Där behövde man beställa tid för provtagning och det skulle inte bli förrän mitt på dagen. Jag hade dock rätt att få proverna tagna om jag propsade på det upplyste sköterskan i receptionen men det bästa vore om jag kunde åka till Piteå sjukhus och gå till specialistavdelningen. Så vi for dit och det gick hur bra som helt att ta proverna där. Jag hade pappersremiss med mig förstås men den var de tvungna att föra över till helt andra remisser så det tog lång tid. Jag är nog bortskämd med att bo i en storstad och så nära mitt specialistsjukhus.

Läkarbesöket på Transplantationsmottagningen F61 var bra. Jag träffade överläkare R. Han tyckte proverna så bra ut, CRP är fortfarande låg, runt 14. Levervärdena var lite höga men inte mycket och det var enligt R. typiskt för att jag har stentar insatta. Dagens prover hade dock inte kommit in och han skulle ringa om urinodlingen. Han tyckte att jag kunde prova att jobba 75% från och med nu. Proverna tydde  på att jag borde orka det. Jag kunde ju känna mig lite trött av gallbesvären, sa R. men det blev bestämt att jag skulle gå upp i tid så fick jag tala om ifall det blev för jobbigt. Det kändes bra.

Framöver så behövde jag inte ta prover förrän om en månad och telefonkontakt några dagar efter med läkare. Det var nytt! Nu äntligen börjar det glesa ut ordentligt med prover och läkarträffar. I slutet av augusti eller början av september kommer jag att kallas till ettårskontroll och i mitten av september till ny ERCP. Så då blir det ju lite aktivitet förstås.

Det visade sig senare på dagen att jag hade bakterier i urinen, det är tredje infektionen på kort tid. Sänkan hade också stigit lite till 28. Jag fick även feber på måndagnatt, 38,6. Den försvann till morgonen men jag har varit hemma från jobbet hela veckan och känner mig nästan bra först idag. Det gör inte ont när jag kissar utan är mest att jag har jobbig huvudvärk, fryser och svettas och mår illa. Konstigt att jag blir så medtagen av en liten urinvägsinfektion? Men det var likadant förra gången. Om det fortsätter får jag nog kolla upp det lilla urinblåseframfallet som gynekologen upptäckte under transplantationsutredningen.

För övrigt längtar jag efter att få tillbaka min muskelstyrka, känner mig fortfarande rätt svag i armar och ben. Ska träffa en sjukgymnast äntligen på måndag som jag hoppas kan hjälpa mig med rätt träningsprogram. Det bästa jag har gjort fysiskt hittills var när jag cyklade 7 km till en fotbollsmatch i Piteå tillsammans med min bror (Allsvenska damer Piteå-Eskilstuna, 2-1:)) såg matchen och sen 7 km hem. Annars gör jag mitt lilla träningsprogram hemma och har pumpat

min cykel idag så att jag kan börja cykla. Stressfrakturen gör ju det begränsat med promenader.
Maten går rätt bra men aptiten är inte helt på topp. Håller vikten som pendlar mellan 63,5-64,5 men går inte upp över det. Dricker två näringsdrycker om dagen fortfarande.

Hoppas ni har en fin sommar!
På väg till dopp i havet