onsdag 18 mars 2020

Ett Ă„r den 6 mars 😍

SÄ har ett-Ärsdagen passerat. Firade den med tÄrta med barn och deras familjer. TÀnde ett ljus för min donator. Mitt tre-Äriga barnbarn Pelle förklarade för sin mamma: mormor har tÀnt ett ljus för en som dog, sÄ att, sÄ att .......mormor lever. Precis rÀtt uppfattat. Det var en mÀrklig dag för jag fick ocksÄ nycklarna till min nya lÀgenhet samma dag. Exakt ett Är efter transplantationen.
Dagen efter Äkte jag till Stockholm för ettÄrskontroll. HÀlsade ocksÄ pÄ pappa och min son jag har kvar i Stockholm och bodde hos min vÀn Marianne.
MÄndag 9 mars Äkte jag tidigt till Huddinge för biopsi, prover inkl njurfunktionsprov och bentÀthetsmÀtning. Jag har alltid avskytt att göra leverbiopsi men har pÄ nÄgot sÀtt blivit likgiltig inför de undersökningar jag har att göra. Kanske inte likgiltig men mer obrydd. Den hÀr gÄngen kÀnde jag mest vad skönt det skulle bli att fÄ ligga i en sjukhussÀng flera timmar och inte göra nÄt. Sista tiden har verkligen varit hektisk. Nya jobbet och flyttat mellan olika bostÀder i drygt en vecka eftersom jag flyttade ur min andrahandslÀgenhet den 29 februari. Efter det bodde jag mesta tiden pÄ soffan hos min son Christopher. Och sÄ resan till Stockholm pÄ det.
Jag har ocksÄ haft en virusinfektion med hosta i snart fyra veckor och det har ju inte gjort nÄgot enklare. SÄ jag har inte mÄtt riktigt bra och lÀngtade bara efter att vila.
Jag skulle ner som första patient till ultraljudet för biopsin och SSK M-L som Àr en fÀrgstark person pÄ transplantationsmottagninen var stressad för att fÄ ner mig i tid. Det var fint att trÀffa dem igen. Biopson gick ovanligt bra, LÀkaren lovade att bedöva sÄ lÄngsamt att jag inte skulle behöva lugnande. Vilket först gjorde mig lite besviken och orolig. Men allt gick vÀldigt bra och efterÄt Àr det ÀndÄ skönt att inte ha tagit lugnande. LÀkaren bedövade i nÀstan 3-4 minuter tror jag och stannade nÀr det gjorde ont. Det var faktiskt stor skillnad. Och sen vÀntade han ett tag innan han tog sjÀlva biopsin sÄ det skulle vara ordentligt bedövat. Jag hade knappt ont efterÄt, behövde bara ta Alvedon en gÄng pÄ eftermiddagen. Och till natten.
TvÄ timmar i sidolÀge och tvÄ timmar i rygglÀge och sen fick jag stiga upp. Gick och Ät lunch snabbt och sen var det bentÀthetsmÀtningen. Jag var lika lÄng jag varit i flera Är 171.5, vilket var vÀldigt bra. Jag har minskat en en centimeter sen jag var som lÀngst men det har stÄtt still lÀnge. DÀrefter tillbaka till F61 för att ta ett HB. Det fÄr inte ha minskat mer Àn 10% för att jag ska kunna Äka hem och det var helt ok. Det finns ju en minimal risk för blödning efter biopsin. Jag fick se den lilla biten de tog upp och den var bara en liten trÄd. Otroligt att en sÄ liten bit kan orska en blödning, nÄlen mÄste vara supertunn.
Sen till Sollentuna för vila och blev som vanligt fint omhÀndertagen. Var ÀndÄ rÀtt slut.

NĂ€sta dag var det lĂ€karbesök, jag fick trĂ€ffa Greg, som opererade mig första gĂ„ngen. Allt var sĂ„ himla bra, t om njurfunktionstesten.  Han sa att efter att sĂ„ mĂ„nga komplikationer efter första transplantationen och en retransplantation brukar njurarna ta stryk, allra mest första Ă„ret. Han var mycket imponerad att mina njurar hade klarat sig sĂ„ bra. Ett preliminĂ€rsvar pĂ„ biopsin visade smĂ„ förĂ€ndringar, vilket var helt som det skulle. SĂ„ han var sĂ„ nöjd och undrade om det inte fanns nĂ„got fel. Jag visade mitt Ă€rrbrĂ„ck sĂ„ att han skulle ha nĂ„got att göra, men det var ju som förut och att det inte var bra att operera min buk igen, sĂ„ det Ă€r bara att fortsĂ€tta att vara försiktig sĂ„ det inte förvĂ€rras. Sen lyssnade han pĂ„ mina lungor pga hostan men det lĂ€t bra. Det var ett sĂ„ lyckat lĂ€karbesök, jag sa hejdĂ„ till speciellt Marie-Louise och Patrik som jag kommer att sakna, de har funnits dĂ€r hela tiden sen jag gjorde min första transplantation. Om allt gĂ„r som det ska sĂ„ ses vi först om tvĂ„ Ă„r. Det var som att lĂ€gga av mig en ryggsĂ€ck nĂ€r jag Ă„kte dĂ€rifrĂ„n.

Idag ringde osteoporoslÀkaren om bentÀthetsmÀtningen. En ny glad nyhet, skelettet hade ökat 5 % vid höften och 10% vid ryggen. Han förklarade att det kan bli sÄ om man först varit vÀldigt sjuk och sen bli vÀldigt frisk:). sÄ otroligt ÀndÄ Jag har ju fÄtt en injektion tre ggr (minns inte vad det hette) för att stÀrka skelettet. SÄ det har vÀl hjÀlpt till men det var ca 1,5 Är sen jag fick den sista tror jag. LÀkaren var vÀldigt glad han med, jag slarvar rÀtt mycket med kalktabletterna och det kunde jag fortsÀtta med:). SÄ jag behöver inte kollas för Àn om tvÄ Är och dÄ Àr det ju tre-Ärskontroll sÄ jag behöver ingen ny remiss till osteoporoslÀkare hÀr i Malmö.

Annars har jag isolerat mig sjÀlv och jobbar nu hemifrÄn och trÀffar endast mina barn och barnbarn utomhus om de Àr friska. De fÄr handla Ät mig och gÄ till apoteket. Jag har stÀllt in besök till Urolog och tandlÀkare. Min engelskakurs har uppehÄll. Det Àr vÀl som för de flesta just nu. Transplanterade rÀknas inte Ànnu som en riskgrupp men flera professorer har skrivit pÄ DN Debatt att vi borde göra det Àven om det inte finns data om just hur det gÄtt för immunsupprimerade. Men har man nedsatt immunförsvar blir ju lÀtt infektioner vÀrre sÄ jag tÀnker det Àr bÀst att betrakta mig som en som ska isoleras. Jag vill inte belasta sjukvÄrden i onödan i dessa tider.

Idag kĂ€nns virusinfektionen nĂ€stan inte alls, jag cyklade till havet efter jag jobbat. BlĂ„st och kallt duggregn. Men fint att se havet. SĂ„ skönt att kĂ€nna sig frisk igen. Livet i Malmö Ă€r spĂ€nnande och jag Ă€r vĂ€ldigt glad att jag har flyttat hit. 💙💩