fredag 17 januari 2020

Prover och läkarbesök

Läste i en bokrescension i DN om en kvinna som fick cancer och opererades för det. Hon upptäckte då att livet endast är en resa mot döden och blev på så sätt mer modig, kunde älska mer och våga mer. Jag minns tyvärr inte vad boken hette eller exakt hur formuleringen var, men det var ord som grep mig och jag tycker att det lindrar oro att tänka på det sättet. Vi lever ju alltid med döden i närheten vare sig vi är friska eller sjuka.

Efter denna filofosiska inledning kan jag berätta att mina prover i januari var bra förutom ASAT och ALAT som var något förhöjda, det oroade mig lite och jag tänkte att det blir intressant att höra vad läkarna skulle säga. Träffade ÖL HG som jag ju känner bra, han ritade upp en kurva med över en linje och sa att allt över linjen är en avstötningsreaktion och linjen är ju något man bestämt var den ska ligga. Immunförsvaret ligger gärna och väntar på att få sätta fart, även vita blodkropparna i levern och om det är någon virus eller så som sätter fart på immnförsvaret så kan detta hända. Han trodde inte det var någon fara men tyckte det var bra att vi skulle göra en biopsi nu på ettårskontrollen. Jag fick öka Mycophenolat till 500 mg även fast det kan äta upp mina vita blodkropparm jag ska ta prover om två veckor för att kolla hur det går. Fick värk i hela kroppen igår som jag känner igen, så den är nog kopplad till Myc. Idag är det bättre, vet inte om det beror på att jag var på gymmet igår:).

H var lite mer bekymrad för njuren än urologen, han sa att provet visade 37/64, dvs vänster njure arbetade bara 37% om jag förstår rätt. Han sa att den fått sig en smäll men förhoppningsvis återhämtar sig.

Jag fick ändra fördelningen av Adportdosen, 5 mg på morgonen och 4 på kvällen istället för 4,5 morgon och kväll. Morgondosen tar mer än kvällsdosen så det blir som en ökning. Få se hur proverna ser ut nästa gång. H sa också att koncentrationen i blodet av adport svänger mycket, jag frågade inte vad det innebär. Han frågade om jag har diaréer men det jag ju inte nu för tiden.

Frågade om svettningarna men det fanns ingen förklaring som H visste om. Pass på den, som han sa.

Har också varit hos hudläkare, inget som behövdes tas bort. Han skickar en remiss till hudmottagning på Lunds Sjukhus. Men förvarnade att det är svårt att få tider och att jag kanske inte kan få komma så ofta. Läste i en broschyr om att transplanterade som haft upptäckt av skivepitelcancer som jag ju fått, en grej på vaden som hudläkaren tog bort i somras hade förstadium, ska få komma på kontroll var 1-3 månad, H tyckte verklien att jag borde få komma var tredje månad. Få se hur det ska fungera, jag hoppas verkligen få den vård jag behöver vad gäller huden.
💚