torsdag 25 juli 2019

Försenad 3-månaders läkarbesök, byte av stent ochmindre infektion

Exakt en månad sen jag skrev ser jag nu. Börjar närma sig fem månader, den 6 augusti är ju om ca 10 dagar. Igår var jag och tog prover på F61 ur piclinen och sen drog vi den. Så nu är alla hinder för att bada i sommar borta. Operationsåret är helt läkt, piclinen är borta och ett litet sår på vaden efter ett besök hos hudläkaren är läkt:). Det var den 3 juli som jag var hos hudläkare Martin som gick igenom huden, det var första besöket efter transplantationen. Han såg något på vaden som kunde vara en vanlig vårta men det var svårt att avgöra så han tog bort den och sydde flera specialstygn. Jag fick komma dit så han fick ta bort dem sen för enligt honom så kunde det sluta i katastrof om man gick till sin husläkare. Det hade nåt med specialstygnen att göra. Det ser väldigt snyggt ut. Svarte får jag om flera veckor.

Leverproverna sviktar inte, de är fullt normala som de varit hela tiden. Tack för det, det är så stor skillnad mot förra gången!
Jag tog om urinproverna och bisköldkörtelprovet, albuminet som läcker har klart minskat nu och bisköldkörtetporvet är normalt. Paratyrin heter det. På mitt försenade 3-månadersbesök förklarade Henrik (den överläkare som skyndat på att jag fick göra en ny transplantation och insåg det först av alla) att när njurarna är trötta så orkar de inte aktivera D-vitaminet (jag tror det var så att D-vitamin bildas i levern men måste gå via njurarna och när njurarna inte orkar så sätter bisköldkörteln igång med något slags överproduktion, det kan också vara att jag helt har missförstått detta...) den medicin jag fick som heter Etalpha är inte direkt D-vitamin utan innehåller Alfacidol som används när kroppen producerar för lite D-vitamin. Jag tar den tre ggr i veckan och den har hjälpt, så nu är Paratyrinprovet normalt igen. Jag tar ju också kalcium och D-vitamin varje dag vilket jag har gjort länge. U-Albumin och U-Albumin, krea var båda fortfarande höga på provsvaren 9 juli. Henrik förklarade att det visade att njuren läcker protein. Vilket också kan visa på en trötthet eller sviterna av en infektion. Men han sade att övriga njurprover visar på en bra njurfunktion och att det är riktigt bra med tanke på två transplantationer och alla mediciner jag tagit. Det var bra att höra.
Proverna igår visade på en ordentlig nedgånr av dessa prover. Förut var U-albumin ca 1400 och nu runt 600 och U -albumin, krea ca 170. Igår var de 300 resp. 70 ca, normalvärden är under 20 för U-Albumin och under 5 för U-Albumin krea. Så de är inte normala men mycket bättre. Jag förstår inte varför men det är ju väldigt bra.
Förra veckan den 15 juli så fick jag lite feber på natten, jag kände mig riktigt dålig och ringde transplantation på natten. Jag bytte ju stenten den 10 juli och hade fått värk i vänster midja efter det som långsamt ökat. Jag blev orolig att stentbytet orsakat en ny infektion. Febern gav sig dock efter en alvedon och jag bestämde med läkaren jag pratade med att jag skulle stanna hemma och ta kontakt med mottagningen på morgonen, om det inte blev sämre förstås. Kände mig lite lugnar efter att jag pratat med dem och tagit alvedon. Åkte in nästa dag och tog prover, de visade inget drastiskt. Det är ingen brakinfektion som läkaren sa:). CRP 14 och inga förhöjda njurvärden. Men med tanke på mitt tillstånd och raden av infektioner jag haft och smärtan så fick jag antibiotika i form av tabletter, så skönt att slippa bli inlagd. Cefadroxil i sex dagar var det som gällde. Och efter bara två dagar mådde jag normalt igen. Så himla skönt. Kanske jag klarar dessa infektioner, eller början till infektion bättre nu?
Nu har jag lite svag smärta på mornarna ibland men inget annat.
Den 10 juli när jag var hos ESVL eller Njurstensenheten så fick jag ett samtal med urologen. Vi bestämde att jag skulle genomgå en uretärdilatation, då kan de titta upp i njuren och försöka vidga njurledaren. Efter det skulle man kunna prova att ta bort stenten under antbiotikabehandling. Det är precis vid ingången till njuren som min urinledare har tjorvat ihop sig. Men det är flera månaders väntetid till detta så det blir nog minst ett stenbyte innan dess. Det gick bra den här gången och snabbt.
Nu ska jag till Malmö några dagar och fira mitt barnbarn Pelle som fyllt tre år. Det går rätt bra att resa, men jag blir ju bra trött av alla ansträngning fortfarande och varje dag är som ett träningspass. Känner mig lite otålig men det går ju framåt ändå. Jag har också gått upp i vikt, så nu väger jag 65.4 och behöver sen länge ingen näringsdryck. Jag träffade en fysioteapeut på Företagshälsovården för andra gången i tisdags. Jag har fått en träningsprogram med gummiband bl a som jag följer och som funkar bra. Hon tyckte också att jag borde gå ut fler gånger per dag, hellre 10 minuter men flera gånger. Få se om jag lyckas med det.
Jag hade mina bröder här i veckan och en dag åkte vi ut till Grinda. Där gick jag och min bror Janne en naturstig på 2,5 km, mycket rötter och stenar och vi fick inte gå alltför långsamt för att inte missa båten. Jag var helt helt slut och hade jätteont i ena knät på kvällen. Men jag klarade det!! Och nästa dag var det ok och nu är benet helt bra igen.
Ha en fin fortsättning på sommaren🌻🍦🌸