lördag 16 december 2017

Ny MR och en bra period

En månad sen sist! Det har inte hänt något anmärkningsvärt. Jag gjorde magnetröntgen den 27 november. Fick en avbokad tid, det var bra för väntetiden låg runt tre månader. Nu fick jag bara vänta drygt en månad. Det gick bättre denna gång med RLS (restless legs syndrom), fick 2 mg Stesolid vilket lindrar besvären i benen. Undersökningen tog en dryg timme, lite längre än vanligt för de ville ta om några bilder och det var bara precis i slutet det började kännas i benen. Ett absolut behov av att röra på dem, gör jag inte det så sprätter de till av sig själva.

Har redan fått svaret från MR, överläkare R. ringde någon vecka senare för att svara på ett par frågor jag ställt på 1177. Det rörde hur länge lunginflammation smittar (eftersom jag skulle till Malmö och min dotters sambo hade det) och om jag fick ta järninjection. Båda sakerna gick bra, det hade gått fyra veckor sen lunginflammationen så den smittade inte längre och det var ok med järn. Nästa vecka ska jag täffar husläkare för att prata om detta. Förhoppningsvis kommer det att hjälpa mot RLS, har varit i kontakt med deras mycket aktiva patientförening och fått råd om järnet. Jag har ingen brist förutom lågt Hb (104 senast), men många värden ligger långt ner på normalvärdeskalan.

I Malmö som jag var i för två veckor sedan var alla förkylda så det gick ju inte att undvika att bli smittad, jag har varit hemma från jobbet sen dess. Rätt jobbig virus, en natt hostade jag precis hela natten, sen fick jag träffa husläkare för att få Cocilana utskrivet. Så nästa natt sov jag väldigt bra, det var bara det att jag kräktes upp all frukost på morgonen. Det är ju lite morfin i Cocilana, undrar om jag inte tål det längre?
Sen dess har jag inte hostat så mycket men haft lite feber och varit matt. Dock mycket bättre nu och räknar med att jobba på måndag.

Vad gäller lever och gallgångar så visade MR ingen större förbättring berättade R. Jag passade på att fråga när han ändå ringde. Förträngningarna finns kvar. Fick sen hem rapporten och det stämde, dessutom var mjälten nu 22 cm (21 cm förra gången), den var 17 cm innan transplantationen. Det stod också en del annat som jag ska fråga om vid mitt nästa läkarbesök i mitten av januari.
Jag behövde inte ta prover så ofta som varannan vecka, sa R. utan det räcker om jag tar en gång till innan mitt besök. Varje läkare ska alltid ändra på något för jag en känsla av.

Förutom förkylningen mår jag fortfarande riktigt bra. Det som känns är att magen är spänd på leversidan på kvällarna, vissa perioder är värre än andra, man kan se att magen har en konstig form, som en utbuktning på höger sida och de sista dagarna har jag haft en rejäl klåda. Det är därför jag är uppe så tidigt nu, har varit vaken sen tre. Jag tar alla mediciner jag har, Atarax, Aerius och smörjer med cortisonsalva. Det är värst på fötter och underben, men kan kännas även på rygg, armar och mage. Har även tagit sömntabletter några nätter men trodde inte det skulle behövas i natt. Men jag fick i alla fall sova fem timmar. Jag sover för det mesta bra fram till 2-3 tiden sen är sömnen rätt hackig efter det. Lyssnar lite på radio, sover lite, läser, sover lite igen. Fast ibland kan jag somna om och sova till morgonen.
Jag såg att jag skrev förra gången att jag tog Alvedon varje dag, det gör jag inte längre, då och då bara. Jag har inte lika mycket besvär med diarré heller. Ett par gånger i veckan kanske.
Jag är glad över denna period, en paus som min dotter kallade den. Jag har gått upp i vikt 3 kg:). Dietisten ringde häromdagen och kollade hur det gick. Jag hade glömt att jag bara vägde 60 kg i september, nu väger jag 63. Jag har bättre aptit och äter mer lagad mat, men det är så mycket  jag antingen för ont av och/eller diarré. De flesta grönsaker, grädde, fet mat, lök, chili, bönor och baljväxter t ex.
Jag beställer nu mat regelbundet på nätet som jag för hemkörd. Det underlättar otroligt mycket. Dels behöver jag inte slösa min energi på att gå runt i affären och även om jag har aptit så är jag sällan hungrig och handla mat är inget kärt besvär. Och det finns oftast mat hemma nu ifall jag blir sjuk och  inte orkar gå och handla.

Mina planer till jul är att åka till Malmö och fira jul med alla barn och barnbarn. På annandagen ska jag hem till pappa med särbo (pappas alltså).

Ängel, Siffra, Jul Figur, Christmas

Önskar er alla en fin, vänlig och smärtfri jul!