måndag 24 oktober 2016

Läkarbesök efter 1-årskontrollen, samt lite uppdatering

Den 18 oktober var jag med min vän M. till läkare R. på F61. Proverna ser bra ut. ALP, GT, Alat och Asat är lite förhöjda men det är ingen fara. Det beror på att gallgångarna har gått igenom mycket och inte är läkta. Provet från leverbiopsin visade på bindväv vilket först gjorde mig orolig, men läkaren förklarade att detta kommer att läka eftersom jag nu inte har någon leversjukdom. Det är också resultatet av alla kolangiter och att de varit inne och rotat så mycket i gallgångarna. Jag var väldigt lättad efteråt. Jag hade nog oroat mig rätt mycket för att få ett nedslående besked efter leverbiopsin. Att någon sjukdom kommit tillbaka t ex. Läkare R. förklarade att jag tror det var ca 20% får tillbaka sin grundsjukdom, men jag kan faktiskt ha fel, kanske det inte var så många. Hur som helst så även om man får tillbaka sin grundsjukdom så har de oftast så långsamt förlopp så man hinner inte bli sjuk igen. De har endast behövt retransplantera 2 personer på 15 år. Så det är ju inte mycket. Jag frågade om det som oroat mig från vad jag läste i senaste ERCP-rapporten, att de sett tecken som liknade spår efter PSC i gallgångarna. Det tyder inte på PSC förklarade R. utan effekten är efter alla intrång i gallgångarna mm. Den är densamma som efter PSC. Men som sagt, det kommer att läka. Det förklarar ju också att jag inte har full aptit ännu och att jag t ex inte kan äta ägg eller för fet mat, mm. Det måste ta sin tid. Men R. ansåg att nu är det slut på denna period med frossa och feberattacker. Och det verkar ju så. Är mycket piggare och har nu arbetat 50% i över en månad. Klarat av en helt vanlig förkylning men har inte drabbats av något annat. Känns riktigt lyxigt att vara förkyld (den var inte allvarlig och gick snabbt över). Jag känner mig mycket gladare också. Går på rehab och tränar en gång i veckan. Och nu ska jag även börja på yoga genom Företagshälsovården som rehabilitering. Är sjukskriven 50% t om november men sen ska jag gå upp till att jobba 75%.
Fixade en fest alladeles själv igår eftersom jag fyllde år nyss. Kände mig så stolt. Förra året låg jag med hög feber och kräktes på Huddinge när jag fyllde år.
Framöver har jag besök hos hudläkare för att ta bort lite vårtor på händerna och prover om sex veckor. Skriver om ca en månad igen om inget händer dessförinnan.
Ha en fin höst