fredag 19 februari 2016

Nya prover, en dålig helg men annars bra

Nu har jag jobbat tre veckor i rad, utan att behöva sjukskriva mig helt någon dag! Jag har inte heller haft feber på närmare en månad. Det är viktiga framsteg:). Helgen var dock inte bra. Hela natten mellan fredag och lördag hade jag ont i magen. En sorts värk mitt på magen som gjorde att jag inte sov mycket. Alvedon hjälpte lite. Jag var också frusen och kröp ihop under dubbla täcken. Men det var inte feberfrossa, bara frusen och kände mig dålig. På lördagen blev det långsamt bättre och värken minskade och flyttade över till höger sida men jag sov mycket och orkade knappt göra något. Hade lite diarré men inte farligt. Söndagen var jag nästan frisk och jag var glad över att det gått över och jag kunde jobba på måndagen. Tog de prover läkaren ville att jag skulle ta om på väg till jobbet. Ingen läkare ringde dock under måndagen så jag hörde själv av mig till mottagningen tisdag morgon. Sen ringde samma läkare I som jag pratade med förra veckan. Några leverprover hade gått ner och andra gått upp. CRP var något högre, 38 mot 20 förra veckan. Nu tydde proverna tydligare på gallbesvär och I var rätt säker på att besvären under helgen hängde ihop med detta. Det gjorde också att CRPn gått upp.
Om hon hade bestämt hade hon velat att jag skulle ta om proverna i slutet av veckan men överläkaren som hade tittat på proverna igår tyckte inte att det behövdes någon ändring i det schema som var bestämt. De brukar ha lite mer is i magen, som I sa. Hon sa också att det kanske inte var så bra att ta prover ofta på mig eftersom de gick upp och ner rätt mycket, pga gallgången. Och att jag kommer att ha dessa besvär en tid. Jag tycker dock att besv
ren har ökat, jag har mer ont i höger sida och mer problem med magen. Måste rätt ofta springa på toan på mornarna. Sen lugnar det sig över dagen och för det mesta hela natten. Avföringen är ljus. Klådan är kvar också. Jag tar Atarax, 40 mg varje kväll. Det hjälper de flesta nätter. Jag har ingen klåda på dagarna, det kommer lite på kvällen och sen ökar det på natten. Ska bli bra att prata med läkaren på mitt inplanerade läkarbesök nästa vecka om detta och vad värdet på gallsyrorna innebär. För övrigt känner jag mig ofta matt och lite yr på mornar och förmiddagar men det släpper under dagen. Har testat att gå till gymmet igen, i onsdags och det verkar ju ha gått bra. Dvs ingen sjukdomskänsla eller så efter, jo förresten, lite kände jag under kvällen men det släppte sen.
Just nu är min bror från Piteå på väg till mig och ska stanna i tre dagar. Det blir jättebra. Vi har inte setts sen början av september då han var till så stor hjälp dagarna efter sjukhusvistelsen (den första...).
Ska ta nya prover på måndag och läkarbesök på onsdag.
Ha en fin helg


onsdag 10 februari 2016

Mår bättre men proverna sämre

Förra veckan var nog den bästa hittills. Jag orkade arbeta hela veckan, var dessutom till tandläkaren en av min lediga dagar och till frissan den andra. Jag var ordentligt trött fredag kväll men fick ingen feber och på lördag orkade jag vara med i en bokcirkel som träffas varannan månad. Jag har inte varit på gymmet igen men är noga med mitt träningsprogram hemma och börjar så sakta bli starkare. I söndags tog jag en entimmespromenad, det var rekord! Jag går också raskare men trappor är fortfarande jobbiga. Efter bara några trappsteg blir jag trött och får gå långsamt. Alla går om mig.....
Denna vecka är också rätt bra men jag känner mig något förkyld igen, om det nu är förkylning? Lite lätt snuva, lite huvudvärk, frusen. Men ingen feber. Det är inte så farligt så om det inte blir värre tänker jag gå en kurs i morgon på jobbet.
Jag tog prover som planerat den 8 februari, alltså i måndags vilket var två veckor efter läkarbesöket. De skulle tas fastande eftersom de skulle mäta gallsyrorna. På kvällen ringde läkare I. Leverproverna hade stigit så de ville att jag skulle ta om proverna redan nu på måndag, dvs efter en vecka och inte två som var planerat. Jag frågade om de tydde på att det kunde vara en avstötningsreaktion eller om det var gallgången. Det gick inte att utläsa av proverna sa I, men med min historia så lutade det åt gallgången. Hoppas det. CRP var på 20, så den är fortfarande inte normal, ska helst under 5, men inte så hög, den var 23 sist. Jag frågade om gallsyreprovet, det I kunde säga var att det låg på 80 men hon var så ovan vid detta prov så hon ville inte säga något om vad det innebar, mer än att det var högre än normalt. Det var ju det provet Läkare H ville att jag skulle ta när jag berättade att jag har klåda. Jag googlade lite på detta sen men kunde bara hitta vad det innebar för gravida. Och då var normalvärdet 10 eller under 10. Så 80 låter ju rätt högt om det nu är samma om man inte är gravid. Jag får vänta till nästa gång en läkare ringer, troligtvis efter proverna på måndag.
Det var lite nedslående att leverproverna hade gått upp, så nu vill jag att det ska bli måndag snabbt så att jag kan få svar på vad det kan vara och vad läkarna vill göra. De symtom jag har förutom klåda till och från, speciellt under fötterna, är ljus avföring sedan en tid tillbaka och diarréer ibland, rätt ofta kniper det under revbenen på höger sida. Som magknip fast på höger sida. Men jag har inte haft feber på minst två veckor, så det är väldigt bra.
Förra veckan fick jag också samtal om den alkoholstudie jag är med i. Jag kommer att få samtal var tredje månad i två år för att rapportera hur mycket alkohol jag druckit. Det var inte mycket under den här perioden, ett halvt lite glögglas vinglögg på lucia samt ett halvt glas vin på nyårsafton.
Dietisten ringde också igår och frågade hur det går. Jag har gått upp ca 1 kg sen vi pratade senast och har mycket bättre aptit. Men han tyckte att det var bra om jag fortsätter med ca två energidrycker per dag så länge.
Nästa rapport efter måndagsproverna!